Naar een groen Innovation District

Het succes van het Leiden Bio Science Park leidt tot een ongekende explosie aan nieuwe projecten. Via deze website tonen wij de diversiteit aan projecten, bestaande uit: nieuwe bedrijfsgebouwen, woningbouwprojecten, verblijfsplekken en parken en nieuwe of te renoveren gebouwen van de Universiteit Leiden.

Toekomstvisie

Het Leiden Bio Science Park bestaat al meer dan 30 jaar. Het bloeit als nooit tevoren. Aanwezige bedrijven innoveren sterk en groeien in omzet en personeel. De werkgelegenheid op het Park neemt fors toe.

De universiteit werkt samen met de gemeenten Leiden en Oegstgeest al jaren aan de ontwikkeling van het Bio Science Park. De ontwikkeling is gericht op het transformeren van het park naar een aantrekkelijk groen en waterrijk gebied met veel ruimte voor ontmoeting en verblijf en een goede bereikbaarheid.

De dichtheid van de bebouwing neemt toe en tegelijkertijd worden er mooie parken en centrale infrastructuur als groene Hartlijn aangelegd. Ook zijn er steeds meer aantrekkelijke woongebieden die zorgen voor levendigheid, ook na kantoortijd. De komende jaren zal ook het aanbod van horeca, winkels en andere voorzieningen sterk toenemen.

Voor de inrichting van de openbare ruimte zijn richtlijnen opgesteld. Alle bedrijven hebben een groenstrook van ten minste vijf meter aan de openbare weg. Ook worden inheemse boomsoorten, zoals de wilg, es, eik en de berk aangeplant. Zij geven het park identiteit, samen met het vele water en de natuurlijke oevers. 

Voor een betere bereikbaarheid zijn inmiddels extra toegangswegen aangelegd, zoals een nieuwe toegangsweg vanaf de Plesmanlaan. Het fietsers- en voetgangersnetwerk wordt verbeterd. Meerdere bredere voetpaden en een nieuwe doorlopende fietsroute vanaf het centrum maken het gebied de komende tijd beter bereikbaar en toegankelijker.

Het gebied transformeert in de komende jaren verder naar een Innovation District: een gebied met hoge dichtheden waar een mix van werken, wonen en horeca zorgt voor een vruchtbaar klimaat voor ondernemerschap en innovatie. 

Nieuwe bedrijven komen in steeds hogere gebouwen naast bestaande bedrijven. De komende jaren vormen zich drie aantrekkelijke woongebieden, parken om te recreĆ«ren en een scala aan horeca en andere voorzieningen. Zo versterken we de verblijfskwaliteit van het gebied en de kans op spontane ontmoetingen, die zo belangrijk zijn voor een innovatief ondernemersklimaat.

Wij verwachten dat het Leiden Bio Science Park met de realisatie van al deze projecten nog meer een broedplaats zal worden voor innovatie, ondernemerschap en samenwerking. De meer dan 20.000 mensen die hier werken, wonen en verblijven voelen zich verbonden door een gemeenschappelijke missie: met kennis en innovatiekracht bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en het verbeteren van de gezondheid van mensen.

Onze partners

Universiteit Leiden, gemeente Leiden, gemeente Oegstgeest, Stichting Leiden Bio Science Park

Huidige ontwikkelingen

Zie onderstaand het aantal projecten in voorbereiding, in uitvoering en afgeronde projecten.
28 totaal aantal projecten
4 projecten in voorbereiding
13 projecten in uitvoering
10 afgeronde projecten

Een broedplaats voor innovatie

De komende tijd bloeit het Leiden Bio Science Park als nooit tevoren. Onderstaand wordt een gevarieerde selectie getoond voor ontwikkelingen in de volgende vijf jaar.
2020

Schilperoortpark

De Universiteit Leiden werkte samen met de gemeente Leiden aan de ontwikkeling van het Schilperoortpark vlak bij het Centraal Station. De parksfeer is doorgetrokken naar het naastgelegen woongebied waar voormalige, medische laboratoria zijn getransformeerd tot woongebouwen en waar nieuwe woontorens zijn gebouwd. Het park is inmiddels overgedragen aan de gemeente Leiden.
2021

BioPartner5

BioPartner5 is in 2021 in gebruik genomen.
Stichting BioPartner biedt al jaren faciliteiten aan startende en groeiende ondernemers die
onderzoek doen voor de ontwikkeling van medicijnen en vaccins. Naast laboratoria en kantoren heeft het gebouw onder meer een openbaar toegankelijke wintertuin. Het is het eerste energieneutrale laboratoriumgebouw van Nederland. BioPartner5 is een demontabel gebouw en de hoofddraagconstructie bestaat uit vrijgekomen staal van de gesloopte Gorlaeus Hoogbouw. Ook wordt er regenwater gebufferd.

Afbeelding: Popma ter Steege Architecten
2022

Campusplein

Een nieuw, groot Campusplein op het Leiden Bio Science Park gaat gebruikt worden voor allerlei activiteiten voor studenten, medewerkers en bewoners uit de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een kennisfestival, voorstellingen en sportactiviteiten. Een groene en inspirerende ontmoetingsplek met een vijver en zitjes, maar vooral ook met een grote ligweide. Het nieuwe Gorlaeus Gebouw (fase 2) komt aan het plein te liggen.

Praktische informatie

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in het Leiden Bio Science Park
  • Updates & Hoogtepunten

  • Vragen & Antwoorden

  • Contact

Ontdek wat er gaande is