Climate adaptation

Climate-adaptive building means designing areas in a climate-proof way. This includes solutions that will prevent situations such as flooding, lowering of the water table or extreme drought. All these solutions are necessary given the local climate changes that we are likely to experience in the future.

Storing excess water

From 2050, incidences of heavy rainfall in the Netherlands are likely to increase by around twenty per cent compared to 2021, and the rainfall will also increase in intensity. In addition,  there will be longer periods of extreme heat (see the website of the Royal Netherlands Meteorological Institute, KNMI for more information).

Until recently, the practice was to drain water as quickly as possible, in part via rainwater drains. But things are changing: new buildings are no longer permitted to drain rainwater into the sanitary sewer. Instead, a climate-adaptive area stores excess water so that it can be used later in a period of drought. This way, the area works as a kind of sponge. In line with this idea, climate-adaptive measures have been applied on the Leiden Bio Science Park, both below and above ground.

An incubator for innovation

Permeable surfaces

There will be more permeable surfaces rather than hard surfaces (such as the bicycle storage or car parks). These kinds of surfaces have already been implemented in the Schilperoort Park, at the front, near to Baseclear and Sylvius, around the Van Steenis building and at the Sports and Examination Centre.

Project page Schilperoort Park

Bioswale at Nucleus building

There is a drainage course, a bioswale, at the Nucleus building. This is an infiltration facility to absorb excess water.

Bioswale BioPartner 5

There is a further bioswale under the terrace of BioPartner 5. By keeping the terrace open in some areas, the rain water can flow into the bioswale.

Project page BioPartner 5

Helophyte filter Nieuw-Rhijngeest Zuid

There is a bioswale with a helophyte filter (a natural purification system) under the car park at Nieuw-Rhijngeest Zuid. The rain water flows into the filter, which forms a ring between the car park and the road. The filter is made up of plants that purify the water. If the filter becomes too full, the water will overflow to the nearest bioswale.