Westerdijkgarage Nieuw-Rhijngeest Zuid

Natuurinclusieve en circulaire parkeergarage
In het Oegstgeester deel van het Leiden Bio Science Park wordt flink gebouwd aan bedrijvigheid en levendigheid met een landschappelijk, groen en open karakter. Een natuurinclusieve, circulaire parkeergarage met een groen dak en zonnepanelen past geheel in dit plaatje.

Locatie

Informatie

Deze nieuwe, openbare parkeergarage biedt niet alleen een droge en veilige plaats aan 650 auto's, maar ook aan insecten- en vogelaantrekkende gewassen. Het doel is dat de garage de biodiversiteit in de omgeving vergroot. Op het dak is een tal aan inheemse kruiden, zoals duizendblad, hondsdraf en paarse dovenetel en zelfs bomen geplant. Deze weelderigheid groeit rondom de 286 zonnepanelen op dit dak. De planten staan in verplaatsbare kratten, zodat het dak flexibel in te richten blijft.

Wat verder opvallend is aan dit gebouw zijn de wanden met aluminium lamellen die haaks op de gevel staan. Op de lamellen staan zwart-witte afbeeldingen van een Hollands landschap: een rietkraag met soms een vosje, een konijn of een ander dier. Deze printen worden pas zichtbaar als men de gevel overhoeks bekijkt. De lamellen zorgen er ook voor dat de garage volledig natuurlijk geventileerd wordt. 

De Westerdijkgarage bestaat hoofdzakelijk uit een stalen constructie, wat voor 95 procent gemaakt is van gerecycled staal. De betonnen dakplaten hebben geen coating, waardoor ook deze volledig recyclebaar zijn. Het gehele gebouw kan na de levensduur gemakkelijk uit elkaar gehaald worden. Deze 'legolisering' methode van aannemer Goldbeck zorgt ervoor dat er een minimum aan bouwafval is. 

Na de eerste fase van de bouw zal de garage plaats bieden aan 430 parkeerplekken, die vanaf september 2023 beschikbaar zijn. Daarna komen er nog 220 bij. De parkeergarage is zeven dagen per week, 24 uur per dag geopend. 


Meer info: Parkeren in Oegstgeest Parkeergarage Westerdijk <br> (vanaf 1 juli)? (p1.nl)

September 2023: De garage met twee naastgelegen wadi's om regenwater op te vangen.
September 2023
September 2023
September 2023
Mei 2023: het dak van de Westerdijkgarage bevat zowel zonnepanelen, sedum, verplaatsbare planten en biodiversiteitspakketten waar insecten goed kunnen nestelen.
Op het dak van de garage liggen drie van deze biodiversiteitspakketten, zo ontworpen dat allerlei insecten en vogels er een schuilplaats kunnen vinden.
December 2022: In een drassig Nieuw-Rhijngeest Zuid bouwt Goldbeck aan de fundamenten voor de Westerdijkgarage.
December 2022: de fundamenten van de garage met erachter het gebouw van Bristol-Myers Squibb.
December 2022
December 2022
Voltooid
 • Looptijd
  2022-2024
 • Type
  Infrastructuur
 • Grondeigenaar
  Universiteit Leiden
 • Oppervlakte
  650 parkeerplaatsen
 • Wegwerkzaamheden Deze werkzaamheden kunnen gevolgen hebben voor het verkeer in het omliggende gebied. Voor meer informatie daarover verwijzen wij naar de website Melvin via onderstaande button. Klik daar in de kaart op het vergrootglas om te zoeken naar het betreffende gebied.