Pesthuiscomplex

Het monumentale Pesthuiscomplex gaat dienen als ontmoetingsplek voor alle Leidenaren
Een foodhall, werkruimtes, hostel, shortstay, horeca, kunst en cultuur. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het complex verkocht aan Citystone Group dat dit 17-de eeuwse monument gaat herontwikkelen tot 24-uurs ontmoetingsplaats.

Locatie

Informatie

Publieke plek 

Het iconische Pesthuiscomplex moet een plek worden van verbinding met een brede aantrekkingskracht. De ruimtelijke kwaliteiten van het Pesthuis bieden optimale mogelijkheden voor foodhallen, kleinschalige co-working spaces, short-stay en ruimte voor kunst en cultuur. Met relatief kleine ingrepen kan alle potentie uit het Pesthuis worden gebruikt. De grote diversiteit aan functies creëert een publieke plek die doorlopend kan worden gebruikt en door iedereen kan worden beleefd.

Eén geheel met het Van Leeuwenhoekpark

De ontwikkelaar ziet het Pesthuiscomplex en het Van Leeuwenhoekpark als één geheel: een samenspel tussen groen, water en historie. Het geheel zal bestaan uit drie openbare ruimtes (kamers): een park, een tuin (het voorterrein) en een hof in het Pesthuis. De wandeling rondom het Pesthuis zal in ere worden hersteld met een (wisselende) kunstroute.

Een nieuw paviljoen zal de nieuw voorpost van het Pesthuis gaan vormen. Het vormt met het achterliggende Pesthuis een kasteelachtig ensemble aan het water van het Van Leeuwenhoekpark. In dit nieuwe paviljoen wordt ook een centrale technische ruimte gemaakt waarmee het gehele complex zal worden gevoed.Gepland
 • Looptijd
  2023-2024
 • Type
  Groengebied Wonen
 • Grondeigenaar
  Gemeente Leiden
 • Oppervlakte
  6.667 m2
 • Architecten: Van Manen en KRFT
 • Wegwerkzaamheden Deze werkzaamheden kunnen gevolgen hebben voor het verkeer in het omliggende gebied. Voor meer informatie daarover verwijzen wij naar de website Melvin via onderstaande button. Klik daar in de kaart op het vergrootglas om te zoeken naar het betreffende gebied.