Pesthuiscomplex

Het monumentale Pesthuiscomplex wordt toegankelijk voor alle Leidenaren, gericht op ontmoeten
Een foodhall, werkruimtes, hostel, shortstay, horeca, kunst en cultuur. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het complex verkocht aan Citystone Group dat het samen met Van Manen en KRFT architecten herontwikkelt.

Informatie

In samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf stelde de gemeente Leiden de uitgangspunten voor de herontwikkeling van het Pesthuiscomplex op. Hierna dienden acht partijen een visie in, waarvan er uiteindelijk drie een bod mochten uitbrengen. De visie voor het Pesthuiscomplex van de ontwikkelende belegger en initiatiefnemer Citystone Group en de architecten van Van Manen en KRFT kreeg van de selectiecommissie in de selectiefase de hoogste score op kwaliteit, en bleek in de biedingsfase ook goed voor het hoogste bod.

Publieke plek

Het iconische Pesthuiscomplex moet een plek worden van verbinding met een brede aantrekkingskracht. De ruimtelijke kwaliteiten van het Pesthuis bieden optimale mogelijkheden voor foodhallen, kleinschalige co-working spaces, short-stay en ruimte voor kunst en cultuur. Met relatief kleine ingrepen kan alle potentie uit het Pesthuis worden gebruikt. De grote diversiteit aan functies creëert een publieke plek die door doorlopend kan worden gebruikt en door iedereen kan worden beleefd.

Eén geheel met het Van Leeuwenhoekpark

De ontwikkelaar ziet het Pesthuiscomplex en het Van Leeuwenhoekpark als één geheel: een samenspel tussen groen, water en historie. Het geheel zal bestaan uit drie openbare ruimtes (kamers): een park, een tuin (het voorterrein) en een hof in het Pesthuis. De wandeling rondom het Pesthuis zal in ere worden hersteld met een (wisselende) kunstroute.

Een nieuw paviljoen zal de nieuw voorpost van het Pesthuis gaan vormen. Het vormt met het achterliggende Pesthuis een kasteelachtig ensemble aan het water van het Van Leeuwenhoekpark. In dit nieuwe paviljoen wordt ook een centrale technische ruimte gemaakt waarmee het gehele complex zal worden gevoed.

Locatie

In ontwikkeling
 • Looptijd
  2019-2022
 • Type
  Groengebied
 • Grondeigenaar
  Gemeente Leiden
 • Oppervlakte
  6.667 m2
 • Wegwerkzaamheden Deze werkzaamheden kunnen gevolgen hebben voor het verkeer in het omliggende gebied. Voor meer informatie daarover klik op de rode button ‘Alle werkzaamheden’.