Entreegebied / Park MORE

Een levendig entreegebied voor het Leiden Bio Science Park
In het gebied rond het huidige Universitair Sportcentrum komt aan het kloppend hart van het LBSP, met huurwoningen, winkels, horeca en andere collectieve voorzieningen.

Locatie

Informatie

Park More geeft het LBSP de kwaliteitsslag die nodig is om een werkelijk levendig park te worden. De naam MORE is niet alleen een knipoog naar de hoge dynamiek in dit deel van het Leiden Bio Science Park. Het refereert ook naar Thomas More, een 16de eeuwse staatsman die in zijn boek Utopia de ideale samenleving omschrijft. Hoe creëer je de meest optimale omstandigheden voor een wijk waar steeds wisselende internationale studenten, docenten en wetenschappers een hechte gemeenschap vormen en die tegelijk ook onderdeel is van de stad?

In het ontwerp is daarom veel ruimte gemaakt voor ontmoetingsplaatsen om sociale en wetenschappelijke interactie te bevorderen. Er zijn collectieve voorzieningen, zoals horeca, winkels en een hotel. Het gebied wordt daarmee gedeeltelijk zelfvoorzienend. Dat vermindert de druk op de externe infrastructuur en de omgeving. Van de 1100 huurwoningen zijn er 700 bestemd voor studenten. Een deel van de 400 reguliere woningen is bestemd voor het internationale personeel van de universiteit.

Het toekomstige Campusplein met de faculteitsgebouwen en het nieuwe universitaire Sport- en Tentamencentrum sluiten mooi aan op de wijk. Deze centrale ligging maakt het entreegebied bij uitstek geschikt als kloppend hart van het park. Om de leefbaarheid te vergroten zijn voetgangers en fietser de hoofdgebruikers. De automobilist kan terecht in de openbare parkeergarage aan de westzijde van de ingang. 

De autoluwe zone biedt veel ruimte voor groen, ondanks de hoge bebouwingsdichtheid. Rondom de gebouwen komen tuinen met inheemse bomen en planten en vijvers. De keuzes die hierin worden gemaakt passen binnen het overkoepelende biodiversiteitsplan voor het gehele park.

Ontwikkelaar en investeerder Yishen heeft in de zomer van 2023 de bouw van de eerste twee studentenwoningcomplexen in het gebied voltooid. Ontwikkelaar Lingotto is bezig met een gebouw voor internationaal personeel. In augustus 2023 wordt hiervoor de eerste paal de grond ingeslagen. 

Zie het laatste artikel op de website van de Universiteit Leiden voor meer informatie: klik hier.





De studentenwoningen in het Entreegebied in aanbouw, bezien vanaf de N206. September 2022
December 2022, gezien vanaf de Einsteinweg. De bouw van 700 studentenwoningen in deze twee gebouwen is in volle gang. De studenten die hier volgend jaar wonen, zullen de pioniers zijn van dit gebied, dat verder nog flink ontwikkeld moet worden. De gevels van deze 2 gebouwen zijn gevarieerd met een experimentele bovenbouw als ‘een aaneengesloten huid’. Gebouw 1 (links) heeft daarvoor als inspiratie jazz en nummer 2 (uiterst rechts) is gebaseerd op technomuziek. Na deze twee volgt de bouw van gebouw 5, waarin verschillende diensten, zoals horeca en winkels, gehuisvest kunnen worden.
December 2022: De twee delen van gebouw 1 met studentenwoningen, met daartussen een gezamenlijk dakterras waar veel groen op komt.
December 2022: Links gebouw 1 met dakterras en rechts gebouw 2. In beide gebouwen komen studentenwoningen.
Juli 2023: Gebouwen 1 en 2 zijn zo goed als klaar om bewoond te worden.
Juli 2023: Gebouwen 1 en 2 zijn zo goed als klaar om bewoond te worden.
Juli 2023: Gebouwen 1 en 2 zijn zo goed als klaar om bewoond te worden.
In ontwikkeling
 • Looptijd
  2021-2026
 • Type
  Wonen
 • Grondeigenaar
  Universiteit Leiden Gemeente Leiden
 • Oppervlakte
  64.000 m2
 • Credits Investeerder / ontwikkelaar: Yisheng Development
  Ontwikkelteam: Lingotto, RED+ en Realnomics
  Architecten: VenhoevenCS en Paul de Ruiter Architects
  Visualisaties: A2 Studio
  Aannemer: Heddes
 • Wegwerkzaamheden Deze werkzaamheden kunnen gevolgen hebben voor het verkeer in het omliggende gebied. Voor meer informatie daarover verwijzen wij naar de website Melvin via onderstaande button. Klik daar in de kaart op het vergrootglas om te zoeken naar het betreffende gebied.