Leefbaarheid en gezondheid

Naast het bieden van een duurzame omgeving en gebouwen is het mentale en fysieke welbevinden van de gebruikers van het Leiden Bio Science Park zeer belangrijk.

Een broedplaats van innovatie

Rookvrije gebieden

Als onderdeel van een leefbaar en gezond park kun je denken aan de rookvrije gebieden in het park, zoals bij de universiteitsgebouwen, de Hogeschool en het LUMC.

LAB071

Gezonde voeding maakt onderdeel uit van het welzijn van de bezoekers van het gebied. Op het Leiden Bio Science Park zijn verschillende duurzame en biologische restaurants aanwezig. Bij LAB071 is er een hoofdrol voor groenten en dienen vlees en vis als toevoeging.

De Stal

Restaurant De Stal teelt veel van zijn groenten, fruit, kruiden en (eetbare) bloemen biologisch in eigen tuin.

Pure

De horecagelegenheden van de Universiteit Leiden zijn in 2016 overstapt naar het duurzame cateringconcept Pure, met een uitgebreid vegetarisch assortiment. In 2019 is daar een veganistisch assortiment bijgekomen. Aanbiedingen brengen uitsluitend deze producten onder de aandacht. Bijkomend voordeel: hoe vriendelijker voor het milieu, hoe vriendelijker voor de portemonnee. Lagere prijzen voor vegetarische en veganistische producten maakt kiezen voor een duurzamer(e) optie makkelijker en aantrekkelijker.
Ook het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zet mooie stappen richting een gezond en duurzaam assortiment. Het doel is om voornamelijk pure en gevarieerde keuzes aan te bieden. Ze stimuleren gezonde keuzes, doen ongezonde keuzes de deur uit en voorkomen voedselverspilling.

Bewegen

Op het park worden lopen en fietsen gestimuleerd. Op de fiets naar werk of college komen en tijdens de lunchpauze een wandeling maken is belangrijk om gedurende dag genoeg beweging te krijgen. De ontwikkeling van de Hartlijn – het groene wandel- en fietspad dwars door het Leiden Bio Science Park – draagt daaraan bij. Universitaire studenten, medewerkers en bedrijven in Leiden kunnen voordelig sporten bij het Universitair Sportcentrum.

Projectpagina Hartlijn